Φυσικοθεραπευτηριο Ευ Κινησις Τρυφωνας Διαμαντακης

Φυσικοθεραπευτηριο Ευ Κινησις
Φυσ/της: Τρυφωνας Διαμαντακης

Διευθ. Αμβρ. Σφακιανακη 10
Τηλ. 2842027483 Κιν. 6944355996
Email trifondiamant@yahoo.com
https://www.facebook.com/Ευ κινησις

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Η Μέθοδος McKenzie.

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ®

Πώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα 

1. ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Η Μηχανική Διάγνωση και Θεραπεία με τη μέθοδο McKenzie® είναι μία μοναδική λογική και βήμα προς βήμα μηχανική αξιολόγηση των μυοσκελετικών προβλημάτων (Σπονδυλική Στήλη και Περιφερειακές Αρθρώσεις) του ασθενούς. Η μηχανική αυτή αξιολόγηση με βάση το ιστορικό αλλά κυρίως την κλινική εικόνα του ασθενούς, μπορεί να κατατάξει την κατάστασή του αξιολογώντας το επίπεδο του πόνου ή τον περιορισμό συγκεκριμένων κινήσεων ή θέσεων. Η αξιολόγηση με τις αρχές της Μηχανικής Διάγνωσης και Θεραπείας Mckenzie μειώνει την ανάγκη για ακριβές και/ή επεμβατικές διαδικασίες. Η Έρευνα έχει καταδείξει ότι η αρχική διαδικασία αξιολόγησης κατά Mckenzie είναι τόσο αξιόπιστη όσο, τουλάχιστον, οι πολύ δαπανηρές διαγνωστικές απεικονιστικές εξέτάσεις στον καθορισμό της πηγής του προβλήματος, ενώ πολύ γρήγορα αναγνωρίζει τους ασθενείς που θα ανταποκριθούν θετικά από ακείνους που δεν θα ανταποκριθούν στη Θεραπεία.

2. ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Η Θεραπεία με τη Μέθοδο Μηχανικής Διάγνωσης και Θεραπείας McKenzie® καθορίζει μία σειρά εξατομικευμένων, για κάθε ασθενή, ασκήσεων. Δεν χρησιμοποιεί κανένα μηχάνημα και κανένα φάρμακο. Δίδεται μεγάλη έμφαση στην ενεργό εμπλοκή του ασθενούς παρέχοντάς του τις αναγκαίες γνώσεις ώστε μπορεί να αντιμετωπίζει μόνος του το πτόβλημάτου και να ελαχιστοποιείται ο αριθμός επισκέψεών του στο θεραπευτήριο. Τελικά, οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν επιτυχώς να αντιμετωπίζουν μόνοι τους το πρόβλημά τους όταν τους δοθεί η απαιτούμενη γνώση και η καλή εκπαίδευση. Για ασθενείς με πιο δύσκολα μηχανικά προβλήματα o εξειδικευμένος και πτυχιούχος στη μέθοδο Mckenzie κλινικός, θα εφαρμόσει συγκεκριμένες τεχνικές με τα χέρια του, μέχρις ότου να πάσχων καταστεί ικανός να αυτο-διαχειριστεί την κατάστασή του. 

3. ΠΡΟΛΗΨΗ Όταν εκπαιδευτούν να αντιμετωπίζουν μόνοι τους το τρέχον πρόβλημά τους, οι ασθενείς κερδίζουν και τη γνώση ώστε να ελαχιστοποιούν μεν τους κινδύνους υποτροπής αλλά και να αντιμετωπίζουν γρήγορα και εύκολα πλέον την υποτροπή εάν αυτή συμβεί. Η πιθανότητα προβλημάτων που επιμένουν είναι πάρα πολύ πιθανό να προληφθούν εάν ο ασθενής τηρεί τους κανόνες πρόληψης που θα μάθει.

Είναι η μέθοδος που:
  • Ομαδοποιεί την ποικίλη συμπεριφορά του μηχανικού σπονδυλικού πόνου και των μηχανικών προβλημάτων των περιφερειακών αρθρώσεων.
  • Αξιολογεί και κατατάσσει τον σπονδυλικό πόνο και εν γένει τα σημεία και συμπτώματα, δηλαδή αναγνωρίζει μηχανικά σύνδρομα .
  • Δίνει έμφαση πρωτίστως στην αυτοθεραπεία των ασθενών, επιτυγχάνοντας τόσο τη θεραπευτική ανεξαρτησία τους  από τους θεραπευτές και πρόληψη μελλοντικής υποτροπής, όσο και την αποφυγή της χρονιότητας.
  • Διακρίνεται από συγκεκριμένα στάδια θεραπείας και αντιμετώπισης ασθενών που ανταποκρίνονται σε αυτή.
  • Διευκολύνει διαγνωστικές ή χειρουργικές αποφάσεις για εκείνους τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη μηχανική θεραπεία.
  • Είναι εν κατακλείδι μια μέθοδος με συγκεκριμένο εννοιολογικό μοντέλο και με δυνατότητες διαγνωστικές, προγνωστικές, θεραπευτικές, προληπτικές και πάνω απ' όλα μία μέθοδος χαμηλού κόστους. Με άλλα λόγια, η μέθοδος Mckenzie είναι μία φιλοσοφία ανοιχτή στην ενσωμάτωση και χρήση νέων τεχνικών ή συμπερασμάτων
Είναι η μέθοδος που απαντάει σε ερωτήματα όπως:
  • Η αιτία του πόνου είναι δισκογενής ή όχι;
  • Αν η αιτία είναι δισκογενής, είναι ο δίσκος ανατάξιμος, είναι μη ανατάξιμος και ποιο είναι το πάσχον επίπεδο;
  • Μπορούμε να διαγνώσουμε τη λειτουργική ακεραιότητα του ινώδους δακτυλίου με αξιοπιστία μεγαλύτερη της μαγνητικής απεικόνισης;
  • Aν η αιτία είναι μη δισκογενής, ποιες είναι οι πιθανές ανατομικές ζώνες που προκαλούν τον πόνο; Και πώς διακρίνονται;
  • Μπορούμε να αντιληφθούμε με αξιοπιστία τις αντενδεικνυόμενες για μηχανική θεραπεία παθήσεις ή να υποπτευθούμε πρώιμες ή συνυπάρχουσες κακοήθειες;
  • Μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες υποτροπής, να προλάβουμε τον σπονδυλικό πόνο ή να προγνώσουμε με αξιοπιστία την πορεία της πάθησης;
  • Μπορούμε να κάνουμε τον ασθενή ικανό για Αυτοθεραπεία και Πρόληψη, μειώνοντας έτσι δραστικά τη μάστιγα του κοινού σπονδυλικού πόνου και των μηχανικών προβλημάτων των άκρων καθώς και την υποτροπής τους;
  • Είναι ο πόνος σπλαχνικός ή σωματικός; Είναι τοπικός ή αναφερόμενος; Είναι ριζίτιδα, ριζοπάθεια ή ισχιαλγία; 

Αξιολόγηση: Μοναδική και χαρακτηριστική της μεθόδου Mckenzie είναι η πλήρης, λογική και βήμα προς βήμα διαδικασία γρήγορης αξιολόγησης του προβλήματος. Είναι μία μηχανική κλινική εξέταση που κατατάσσει την κατάσταση του ασθενούς σύμφωνα με το επίπεδο του πόνου ή τον λειτουργικό περιορισμό του, που προκύπτει από συγκεκριμένες κινήσεις ή θέσεις.
Θεραπεία: Ειδικευμένοι στη μέθοδο Mckenzie φυσικοθεραπευτές, ορίζουν μία σειρά εξατομικευμένων ασκήσεων. Δίνουν, κυρίως, έμφαση στην ενεργή εμπλοκή του ασθενούς. Έτσι, οι ασθενείς μπορούν να αυτοθεραπεύονται με επιτυχία, όταν πάρουν τις αναγκαίες για την περίπτωσή τους γνώσεις και εφόδια (εκπαίδευση, ασκήσεις). Ένας πτυχιούχος ή διπλωματούχος θεραπευτής Mckenzie, μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με πιο δύσκολα μηχανικά προβλήματα ασκώντας ειδικές τεχνικές, μέχρι να μπορέσουν και πάλι μόνοι τους να εφαρμόσουν την αυτοθεραπεία.
Στρατηγική πρόληψης: Μαθαίνοντας οι ασθενείς πώς να αυτοθεραπεύουν το τρέχον πρόβλημά τους, κερδίζουν την ελαχιστοποίηση τής πιθανότητας υποτροπής αλλά και αν αυτή συμβεί έχουν τη δυνατότητα να την αντιμετωπίσουν γρήγορα, και πάνω απ' όλα αποτελεσματικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου